Neem contact met ons op

Back

Brandvertragende kleding

Over het algemeen kan textiel, waaronder kleding, snel in brand vliegen. Niet alleen bestaat onze woning voor een groot deel uit textiel, zoals gordijnen, vloerbedekking, vitrage, meubilair en beddengoed, ook in onze kledingkasten en om het lijf is het nodige textiel te vinden. Wanneer textiel niet brandveilig is, kan een huis binnen enkele minuten geheel in lichterlaaie staan. Daarnaast kan al het smeulende textiel giftige rookgassen veroorzaken met vele luchtwegproblemen als gevolg. Brandende kleding kan daarentegen afschuwelijke brandwonden teweegbrengen. Mede hierdoor, maar ook doordat Europese regelgeving het voorschrijft, produceren vele textiel- en kledingproducenten tegenwoordig brandvertragend textiel en brandvertragende kledingproducten.

Brandwerend textiel

Bepaalde stoffen, zoals katoen, jute en viscose, zijn extreem brandbaar. Polyamide en polyester zijn weliswaar lastig ontvlambaar, maar wanneer deze stoffen in contact komen met vuur kunnen ze smelten. De gesmolten, extreem warme druppels kunnen vervolgens bij lichamelijk contact in de huid branden met nare brandwonden als gevolg. Tegenwoordig worden er dan ook steeds hogere eisen aan kleding, en textiel in het algemeen, gesteld. Zo moet kleding onder andere brandveilig zijn. Textielproducenten, zoals Fur-Textiles Nederland, kiezen daarom meer en meer voor brandvertragend textiel of brandvertragende kleding. Hierbij worden de British Standard en EN 71-norm gehanteerd, richtlijnen die de veiligheid van textielproducten waarborgen. Een voorbeeld van door Fur-Textiles Nederland ontwikkeld brandvertragend textiel is technisch fleece. Dit wordt gebruikt voor functionele kleding, zoals brandweerpakken en politie-uniformen.

Waarom brandvertragend textiel of kleding?

De kleding die we dragen en ander textiel zijn, anders dan een brandweerpak, niet bestemd om ons tegen vlammen en vuur te beschermen. Als het textiel in contact komt met vuur kan de kleding vlam vatten. Veel kleding- of andere textielbranden ontstaan door menselijke foutjes als onvoorzichtigheid en onoplettend gedrag. Denk aan een mouw die per ongeluk in aanraking komt met de vlam van een kaars tijdens een diner, een ochtendjas die in de vlam van een gaspit hangt of een brandende sigaret die tegen een gordijn aan komt. In al deze gevallen is het fijn als het textiel niet direct vlam vat. Fur-Textiles Nederland is een fabrikant gespecialiseerd in brandvertragend imitatiebont en fleece onder andere bestemd voor kleding. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uiteenlopende mogelijkheden.

Contact

Nieuwsbrief

Euregioweg 370

7532 SN Enschede

Nederland

Postbus 6028

7503 GA Enschede

Nederland

Telefoon: 0031 - (0)53 - 4612560

Telefoon: 0031 - (0)53 - 4615200

Fax:

0031 - (0)53 - 4614735